mei 29, 2017 admin

Domaine LePlan-Vermeersch- Ronkend Rhône van een rallypiloot

Suze-la-Rousse. La Drôme Provençale. Met de rechtervoet op het pedaal, plankgas over de linkerbaan van de A7: de Autoroute du Soleil. Zo zette voormalig Belgisch rallykampioen Dirk Vermeersch, na een carrière als taxichauffeur, autocoureur en Maserati-dealer, in 2000 koers richting het zuiden van Frankrijk. Chambre d’hôtes in een verouderd chateau, bemind door lieflijk lavendel. Dat was het idee. Vijftien jaar later maakt Dirk ronkend Rhône: rock & roll op de rotsachtige bodems van Frankrijks ruigste én rijkste wijngronden.

Start de motoren en fasten your seatbelts, want LePlan Vermeersch racet over de pauselijke heuvels van de zuidelijke Rhônevallei. En niet alleen Vermeersch raasde naar dit door de zon doorstoofde gebied om het Provençaalse sap te laten smaken. Robert Parker dook in zijn bolide en ook de Guide Hachette des vins nam de voiture. Beide zetten de wijnen van LePlan Vermeersch in 2006 definitief op de kaart. De wereld mocht het weten: hier wordt met hoge snelheid sexy wijn gemaakt. Sindsdien zijn de LePlan-wijnen gewild in toprestauraties over de hele wereld.

A family affair

De familie Vermeersch bemant gezamenlijk de cockpit van dit bijzondere domein. Waar vader Dirk als stichter, ondernemer en navigator zich als ambassadeur inzet, zit dochter Ann sinds 2010 achter het stuur. Haar man Sebastien, parttime rock-muzikant, is de fulltime wijnmaker, de chef de garage. En die garage mag er zijn, want tussen de 24 hectare biologische wijngaard met oudgedienden als carignan, grenache, syrah en viognier, blinken de gekoelde inoxtanks als een zestienklepper op het circuit van Zandvoort.

Omrijdwijnen

Het mag duidelijk zijn: de wijnen van LePlan hebben iets met auto’s. De finishvlag prijkt op het etiket, de flessen verraden pit en paardenkracht. LePlan Vermeersch onderscheidt twee lijnen, de LePlan Classic en LePlan GT.

LePlan Classic

De LePlan Classics zijn de Rhôneklassiekers, de oldtimers. Neem de picknickkoffer mee en maak een heerlijke rit langs lavendelvelden en diep uitgesneden bergbeekjes. Dit zijn de Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages van LePlan. De rode zijn purperpaars vol kersen- en bramenfruit en geven veel van de typerende kruidigheid van dit zonovergoten stukje Frankrijk. De heldergele grenache-blancdruif in de witte Côtes du Rhône ruikt naar wit perenfruit, geparfumeerd met een Provençaals bouquet en geeft een gul glas wit. Het zonnige-zondag-zonnebril-op-en-het-dak-naar-beneden-gevoel!

Le Plan GT

Voor het GT-gamma trapt LePlan het gaspedaal wat dieper in. De Grand Terroir lijn geeft alle local heroes een kuipje aan de start van de wijnwedstrijd van het jaar. Hoeveel terroir past er in een fles wijn? De monocépages  GT-S(yrah), GT-C(arignan) en GT-G(renache) strijden in een rechtstreeks gevecht om de 100% Grand Prix. Lage opbrengsten per hectare, met de hand geoogst en geliefkoosd met minimaal 12 maanden Franse eik. Van zure kers, gedroogde vijg tot leer, tabak en zwarte peper. Het hele scala passeert de revue. Zijn er ook outsiders? Jazeker, vergeet de GT-V(iognier) niet, de femme fatale in deze mannenrace. En kunt u echt niet kiezen? De GT-X brengt het beste van alle velden samen, zodat u met deze masterblend echt vanaf pole position kunt starten!

www.leplangtwines.com 

Tagged: , , ,