oktober 26, 2015 Bastien Langeveld
Tim proeft regelmatig. Hij schrijft er soms iets over op.

Mencía is hot en best wel lekker – de proeftafel van Tim

Mencía. Dat dronk ik niet toen ik dit voorjaar mijn vakantie doorgebracht net ten oosten en een beetje landinwaarts van Málaga. Je kunt de eerste alinea dus overslaan, maar ik wil wel wat vertellen over Spaanse wijn. Het is namelijk een prachtig gebied genaamd La Axarquia, bekende om haar ‘witte dorpen’. Fantastische plek om rond te rijden door de mooie natuur en traditionele dorpjes. Hier vooral zoete wijnen, maar bijvoorbeeld rond het stadje Ronda, ten westen van Málaga, worden ook mooie ‘gewone’ wijnen gemaakt. Maar wat mij een teleurstelde is dat in de lokale (eenvoudige) restaurants, net zoals in de rest van Spanje, de lokale wijnen ontbreken….. Overal vind je de usual suspects Rueda, Rioja, Rías Baixas, en Ribera del Duero. Jammer! Want we vinden het leuk om het lokale sap te proeven. Althans, op zich snap ik ’t ook wel: bij de lunch kreeg ik ergens een karaf lauwe, halfzoete, geoxideerde witte wijn…. waarschijnlijk de lokale specialiteit.

Mencía

Mencía op de proeftafel

Daarom vandaag een wijn op de tafel uit een onbekend Spaans gebied, Ribeira Sacra, een eindje van Málaga vandaan in het koelere, noordwestelijke Galicië. Gemaakt van de mencía druif, autochtoon aan de streek Galicië en geliefd onder Spaanse sommeliers. De wijngaarden van deze druiven liggen op steile hellingen langs de rivier de Sil en bestaan uit ranken van meer dan 60 jaar oud. Wijn met concentratie dus, door de oude stokken, maar gemaakt in een fruitige stijl. Dat heet ‘joven’ op z’n Spaans, een jonge wijn met slechts 4 maanden houtrijping.

Hoe smaakt het?

Het profiel: mooi peperig rood fruit in de neus, wat kruidnagel, met een minerale ondertoon die wordt toegekend aan de bodem. Lekker sappig, mooie tannine: een mond vol wijn.

Ribeira Sacra

Wijn en spijs

Wat eten we erbij? Ik drink graag rode wijn bij vis, of witte wijn bij vlees. Whatever, ik drink gewoon graag wijn. In dit geval een stukje zalm met een pittig sausje van geroosterde rode paprika. Past prima bij het peperige in de wijn, en vis met veel smaak kan die rode wijn best aan.

Deze Spaanse local kopen? Wij raden onze vriendin Teuni van Genderen aan met haar in Spaanse briljantjes gespecialiseerde site Los Suenos de lo Capitán

Zelf meer ontdekken over wijn? En er ook zo over kunnen vertellen? Schrijf je dan eens in voor een van onze cursussen!

Tagged: , , , , ,