oktober 13, 2016 admin

Wijnen uit Rioja – we leggen het voor je uit

Geen wijnliefhebber, van beginnende slobberaar tot vinoloog in spe, die de term ‘Rioja’ niet kent. Maar wat zit er eigenlijk in je glas? Smaakt alle Rioja hetzelfde? En waar let je op als je een fles koopt?

Rioja.
Het meest tot de verbeelding sprekende Spaanse wijngebied. Geen supermarkt, slijter of webwinkel die geen (pallet) fles(sen) op voorraad heeft staan. 

Iedereen kent het, maar waar ligt Rioja eigenlijk?
In het noorden van Spanje, ten zuidwesten van Pamplona en langgerekt aangeplant langs de Ebrorivier. De bekendste zijrivier is de Rio Oja, vandaar de naam: La Rioja. De Cantabrische bergen houden de koele Atlantische wind uit de buurt, wat ervoor zorgt dat de temperaturen er flink op kunnen lopen in de zomer.

Veel te heet dus…
Dat valt mee, omdat veel wijnen in op een hoogte van 500-800 meter staan aangeplant  langs de vochtige rivierbedding. Maar, eerlijk is eerlijk, in het oosten (Rioja Baja) kan het zomers ziedend heet zijn en valt er maar weinig neerslag.

Rioja Baja? Heeft Rioja meerdere subregio’s?
Yes. Drie om precies te zijn. Rioja Alavesa, gelegen aan de noordkant van de Ebro, met de rug naar de bergen toe, geeft de meest lichtvoetige en verfijnde wijnen. Rioja Alta, voornamelijk ten zuiden van de Ebro gelegen, is de tweede subregio. Ook hoog en minder droog gelegen dan de Rioja Baja, waar de zon met ijzeren hand regeert. Zo’n 90% van de wijnen uit La Rioja is rood, de rest is wit en rosé van kleur.

Ok, interessant, maar die Rioja, is dat een druif?
Je zou het bijna denken, maar dat is niet het geval. Hoewel mensen probleemloos een ‘glas Rioja’ bestellen in een restaurant is de wijn gemaakt van voornamelijk tempranillo. En veelal wordt er, voor wat body en alcohol, wat garnacha aan toegevoegd, net als de ‘local heroes’ graciano en mazuelo. Maar bewaar die kennis alleen voor je eigen proefclub. Triviaal is tempranillo.

En witte wijn?
Die wordt gemaakt van viura. Een klassieke riojadruif met een wat lagere zuurgraad waar zo af en toe een witte wijn van wordt gemaakt. Ook verdwijnt hij vaak in de Cava, of als sparringpartner in een (goedkopere) fles Verdejo.

We focussen op rood.
Dat lijkt ons een beter idee. Er zijn, bij Spaanse wet, vier verschillende stijlen Rioja te koop: Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.

Wijnen uit La Rioja

De onderverdeling in Rioja (net als in de rest van Spanje), heeft alles te maken met de rijping (en dus leeftijd) van de wijn bij het verschijnen op de markt. Rioja staat voor veel wijnliefhebbers gelijk aan romigheid en vanilletonen, een duidelijk voorteken van het gebruik van eikenhouten vaten. Maar tegenwoordig is het aanbod veel diverser.

Joven betekent jong en zegt ons dat de wijn geen verplichte rijping op fles of vat heeft ondergaan. Dit zijn vaak de frisse, op fruit gemaakte wijnen.

Crianza leert ons dat er minimaal 6 maanden houtrijping heeft plaatsgevonden en dat de fles 24 maanden onderweg is geweest naar de eindgebruiker. Kortom: je koopt in 2017 geen Crianza uit 2016… 

Reserva? Minimaal 12 maanden houtrijping. Minimaal 36 maanden op zijn weg naar de wijnmarkt.

Gran Reserva vereist minimaal 18 maanden houtrijping en 60 (!) maanden geduld. Let wel, de Gran Reserva wordt alleen gemaakt in uitzonderlijke jaren. Zin gekregen in een fles Rioja?

Binnenkort voegen we nog wat kooptips toe aan dit artikel! Of deel jouw tip met ons? Schrijven wij er een review over!