juli 29, 2017 Bastien Langeveld
Tim proeft regelmatig. Hij schrijft er soms iets over op.

De proeftafel van Tim – Swartland’s ‘Black Rock’

Oké, soms koop je een wijn gewoon op het etiket. Moet kunnen. Ik vond dit etiket erg mooi, het is stijlvol, ziet er serieus en verfijnd uit. Enfin, ik was dus benieuwd naar de wijn in de desbetreffende fles. Ik ben niet zo bekend met wijnen uit Zuid-Afrika, maar weet dat er in Swartland erg mooie wijnen gemaakt worden.

Dit is een uitgestrekt en ruig gebied, het noordelijkste wijnbouwgebied van de Coastal Region, de wijnstreek langs de kust van de Westkaap. Het staat bekend om wijnen van oude bush vines: wijnstokken die door hun ouderdom mooie, delicate en geconcentreerde wijnen voortbrengen.

Swartland bush vines
Swartland, Zuid-Afrika, wat wordt er gemaakt?

Je vindt hier voornamelijk de superveelzijdige chenin-blancdruif, maar evenzoveel druivensoorten die bekendheid hebben verworven in de Franse Rhône. In het geval van deze wijn zijn dat syrah, carignan, cinsault, grenache, mourvèdre en viognier. Inderdaad, een klein beetje witte druif bij de mengelmoes stevige blauwe druiven, voor de balans. We hebben op het moment van schrijven een kleine dip in het zomerweer, het regent en het is best fris, dus een beetje Zuid-Afrikaanse warmte komt wel van pas.

Dit is een wijnhuis dat voor kwaliteit gaat. Dat zie je dus ook aan die mooie fles…. De oude bush vines groeien op extreem arme ondergrond en produceren een schamele 2,5 hectoliter sap per hectare, ter vergelijking: bij top-bourgogne is de opbrengst 10 keer zoveel. Dat komt door de warmte, oude stokken, weinig water, weinig voedingstoffen en daardoor krijg je dus prachtig, delicaat sap. 16 maanden rijping in al gebruikte eiken vaten zorgen voor een aristocratische verfijning.

Op de proeftafel van Tim…

Swartland Zuid-Afrikaanse wijn

The Winery of Good Hope, Radford Dale ‘Black Rock’, Swartland 2013

In de neus is ‘ie super aromatisch, mooie zwarte kersen, zoethout, een beetje kruidnagel van het hout, specerijen en een tikkie peperig. In de smaak mooi zacht met sappige zuren die zorgen voor een mooie afdronk. Ik eet er eigenlijk iets raars bij, want bij deze wijn denk je aan een mooi elegant vleesgerecht, maar ik ga voor een gezonde salade met rode biet en kikkererwten. Lijkt het toch nog een soort ‘balansdag’…

Deze Zuid-Afrikaanse rots kopen? De Radford Dale ‘Black Rock’ koop je online bij Wine in Black voor €21,95 (adviesprijs €33,50, jaja), maar ik kocht hem bij Appeldoorn in Velp voor €19,95. Dat lukt me online echter niet…

Alle ins & outs van deze wijn kennen? Bekijk hier de Fiche Technique van deze wijn.

Zelf meer ontdekken over wijn? En er ook zo over kunnen vertellen? Schrijf je dan eens in voor een van onze cursussen

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Tagged: , , , ,